Hersen- en hartinfarct

U bevindt zich hier: Trombose Ľ Arteriele trombose Ľ Aspirine

Preventie met behulp van aspirine

Aspirine speelt een heel belangrijkere rol in de preventie van een nieuw hartinfarct. Door dat aan mensen te geven die een hartinfarct gehad hebben, kun je de kans om een volgend hartinfact te krijgen met ongeveer 20% verlagen. De patienten krijgen tegenwoordig standaard aspirine voorgeschreven als ze een hartinfarct of een herseninfarct gehad hebben.

Hoe zit het met de verschillen in doseringen?

Dat is eigenlijk een heel raar verhaal. De oudste studies zijn met 325 mg gedaan, dat is eigenlijk zoín beetje de meest uitgezochte dosering die werkzaam is. 325 mg per dag. Maar er zitten bijwerkingen aan aspirine, zoals effecten op het maag-darmkanaal, en ook bloedingscomplicaties. Die zijn dosisafhankelijk. Hoe hoger de dosis, hoe meer kans op bijwerkingen. Er is ook uitgezocht dat, als je de dosis verlaagt, je toch een gunstig effect hebt op de bloedplaatjes, maar dat die bijwerkingen steeds minder worden. Zo is men tot tussen de 80 en 100 mg gekomen.

En wat nou heel interessant is, is dat in Nederland een aantal neurologen, met name uit Utrecht, uitgezocht hebben of 38 mg ook werkzaam zou zijn. Ze hebben dat echter alleen gedaan bij neurologiepatienten die een herseninfarct hebben gehad, en nu is voor die groep patienten 38 mg geregistreerd en niet voor de andere groepen. Maar het is natuurlijk volstrekte waanzin dat een aspirientje weet, dat hij in het hoofd moet zijn met 38 mg en met 80 mg in het hart. 38 mg wordt voorgeschreven in de neurologie en 80 mg wordt voorgeschreven in de cardiologie, 100 wordt voorgeschreven in de perifere vaatlijden en de Amerikanen gebruiken nog vaak 325 mg. Voor de zekerheid, omdat daar de studies meer met die dosering gedaan zijn. In Nederland is 80 mg of 100 mg een veelgebruikte dosering.

Lees verder over clopidogrel (Plavix). -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Trombose Ľ Arteriele trombose Ľ Aspirine
(advertenties)
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Trombose.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties