Oorzaken trombose

U bevindt zich hier: Trombose Ľ Oorzaken trombose Ľ Operaties

Operaties en trombose

Dat is natuurlijk een heel bekend terrein voor trombose. Tijdens en na een grote operatie is de vorming van een bloedstolsel goed mogelijk en dan kan het heel snel gaan. Meestal blijft zoín trombus rustig op zijn plek zitten en dan moet het als zodanig behandeld worden.

De orthopedische operaties zijn het gevaarlijkst. De knie vervangen eigenlijk nog meer dan de heup. En dan de heup weer meer als het door fracturen komt dan door een versleten heup. Bij deze grote orthopedische operaties komt trombose heel vaak voor. Tenminste als je er niets aan doet om het te voorkomen. Zonder maatregelen voor en na de operatie is de kans op trombose wel 60 tot 70%.

Met de huidige profylaxemaatregelen hebben heupen toch nog wel zoín 10% kans en de knieŽn zoín 20 tot 25% kans op het krijgen van trombose, maar dat zijn dan wel tromboses die met flebografie worden aangetoond. Wat daar de waarde van is, weet niemand met zekerheid, maar die kleine tromboses kunnen toch uitgroeien tot iets echts en als je die kunt voorkomen, is dat prima.

Als de trombus in het been blijft zitten is dat al erg genoeg, maar als die losschiet komt deze trombus vaak in de longen terecht, en veroorzaakt een zogenaamde longembolie, dat in ernstige gevallen de dood tot gevolg kan hebben. Vandaar dat men er tegenwoordig alles aan doet om dat te voorkomen.

Kan dat ook nog na een jaar of twee jaar?

Nee, het is vrijwel altijd in de eerste zes weken. Vaak pas buiten het ziekenhuis, omdat de patient in het ziekenhuis meestal nog wel behandeld wordt met antistollingstabletten of met spuitjes. Het ligt een beetje aan het ziekenhuis of je nog Sintrom mee naar huis krijgt voor zes weken. Maar het merendeel van die tromboses treden dus thuis op. En er zijn nu ook onderzoeken gedaan naar als je die laag moleculaire heparines gewoon zes weken doorzet, dat dan het tromboserisico weer voor de helft gereduceerd zou worden.

-->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Trombose Ľ Oorzaken trombose Ľ Operaties
(advertenties)
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Trombose.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties