Oorzaken trombose

U bevindt zich hier: Trombose » Oorzaken trombose » Anticonceptiepil

De pil en trombose

Hoe komt het dat je bij het gebruik van de pil trombose kunt krijgen en hoe is het ontdekt?

Vrouwen die de pil gebruikten leken vaker trombose te hebben dan vrouwen die de pil niet slikten. De Wereld Gezondheids Organisatie (de WHO) heeft toen een aantal grote studies gedaan om het risico te berekenen. Bij al die studies komt er uit dat de pil 2 tot 3 keer zo hoog risico geeft op trombose.

Er zijn gewoon veranderingen in de stolling meetbaar als vrouwen de pil slikken. Bijvoorbeeld proteďne–S, dat is een van de remmers van de stolling, wordt verlaagd door de pil. Fibrinolyse, die ervoor zorgt dat de stolsels worden afgebroken, wordt duidelijk minder door het gebruik van de pil. Vrouwen die de factor-V-Leiden hebben, hebben een verhoogd risico. De pil bootst eigenlijk een beetje de situatie na alsof je factor-V-Leiden hebt. Daarom is het ook te begrijpen dat als vrouwen én factor 5Leiden hebben én de pil slikken, dat dat effect niet optelt maar vermenigvuldigt.

Die zouden de pil niet mogen gebruiken?

Dat moet je individueel afwegen. Er is geen advies te geven van nooit of altijd. Er zijn zeker effecten op de stolling die door de pil veroorzaakt worden, maar het verklaart niet alles. Trombose wordt waarschijnlijk toch door meerdere oorzaken bepaald. Bovendien moet je bedenken dat de kans op trombose bij een gewone jonge vrouw bijna nul is, dus een toename van de kans met 3 tot 8 keer is nog steeds een heel klein risico.

Zijn er toch dames, die er beter niet aan kunnen beginnen?

Alleen als je al een keer trombose hebt gehad en je hebt bijvoorbeeld de Factor-V-Leiden, dan tikt het risico van het gehad hebben van trombose én het hebben van de Factor-V-Leiden wel zo hard door dat je beter naar een andere vorm van anticonceptie kunt omzien.

-->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Trombose » Oorzaken trombose » Anticonceptiepil
(advertenties)
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Trombose.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties