Oorzaken trombose

U bevindt zich hier: Trombose » Oorzaken trombose » Vliegen

Vliegen en trombose

Is vliegen nu wel of niet gevaarlijk?

Er zijn een stuk of zes wetenschappelijke studies naar gedaan, maar die spreken elkaar tegen. Het is heel interessant dat bij de patienten die in het AMC onderzocht zijn geen risico aangetoond kan worden en bij patienten die in Leiden onderzocht zijn, daar vinden ze wel een risico. Wie weet waar de waarheid ligt? Dat is een reden waarom de WHO nu forse subsidies beschikbaar heeft gesteld om het nu voor eens en altijd uit te zoeken. Dus er starten binnenkort hele grote studies naar wat nu werkelijk het risico op trombose is als je vliegt.

Business class vliegen in plaats van economy?

Dat maakt helemaal niets uit. Het is wel uitgezocht, dat ook in de business class mensen gewoon trombose kunnen krijgen. Ook daar zijn wel mechanistische inzichten: het heeft waarschijnlijk toch wel met de hogedruk cabine te maken, dat je bloed wel een beetje indikt, dat je een beetje uitdroogt. Als je er dan ook nog veel alcohol bij drinkt, wat in de business class natuurlijk vaak gebeurt, dan versterk je dat proces. Je zit vaak in een wat zuurstofarme omgeving. Je kan daling van de zuurstofspanning krijgen in het bloed tot 80%. Je zou je kunnen voorstellen dat er allerlei omstandigheden kunnen ontstaan, waardoor mensen makkelijker trombose krijgen. Dat zijn allemaal onderwerpen van studie op dit moment.

Wat kun je doen om trombose te voorkomen in een vliegtuig?

Beter water drinken dan alcohol. Regelmatig lopen, je kuit pompen, je spieren bewegen, zodat je bloed goed stroomt en vooral niet aspirine gebruiken, wat heel veel gebeurt nu, want dat zet geen zoden aan de dijk en je krijgt wel weer meer kans op bloedingen.

Elastieke kous tijdens het vliegen? Ja of Nee?

Daar wordt heel veel reclame nu voor gemaakt, vooral op Duitse vliegvelden, “erst Strumpfen, dann schnallen” staat heel groot op reclameborden, dus eerst de elastieke kous aan en dan pas de riemen om! Er is een Engelsman die dat bekeken heeft. Die heeft mensen allerlei kousen aangedaan en onderzocht de mensen daarna met behulp van echo-onderzoek als ze terugkwamen. Hij zag in die kousengroep niets en in die andere groep 10% trombose. Het is hiermee nog onvoldoende onderzocht. De onderzochte mensen hadden overigens zelf geen klachten. Het blijft dus onduidelijk wat te doen.

Wat wel gezien werd is dat als je langer dan 10 uur in een vliegtuig zit, het risico wel wat gaat oplopen, maar een simpele transatlantische vlucht naar de Oostkust van de Verenigde Staten is waarschijnlijk geen probleem. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de onderzochte doelgroep klein is.

-->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Trombose » Oorzaken trombose » Vliegen
(advertenties)
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Trombose.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties