International Normalized Ratio (INR)

U bevindt zich hier: Trombose Ľ Vaststelling trombose Ľ Wat is INR

Wat is INR?

De INR (International Normalized Ratio) is een maat voor de stolbaarheid van bloed. Het geeft de snelheid weer waarmee het bloed stolt. Omdat deze waarde iets mag fluctueren drukt men de INR vaak uit in een streefwaarde. Een INR van 1.0 is de normale waarde voor mensen die geen antistollingsmiddelen gebruiken. Afhankelijk van het soort aandoening waarvoor iemand antistollingsmedicijnen slikt wordt gestreefd naar een INR tussen de 2.0 en de 4.0.

De streefwaarden zijn niet voor iedereen gelijk, voor elke patiŽnt wordt bepaald wat de beste waarde van de INR is. Hoe hoger de INR is, hoe langzamer het bloed stolt. Hoe lager de INR is, hoe sneller het bloed stolt. Door de INR-waarde te bepalen wordt de juiste mate van antistolling gecontroleerd in relatie tot de cumarinetabletten die ingenomen worden. Te weinig cumarines zorgen voor te weinig antistolling en dat geeft kans op een nieuwe trombose. Te veel cumarines kunnen de kans op bloedingen verhogen. De trombosedienst stelt heel nauwkeurig vast hoeveel tabletten de trombosepatiŽnt moet innemen. Die hoeveelheid kan in de loop van de tijd verschillen gedurende de behandeling.

De doseerarts stelt een schema op met de dosering van de medicijnen. Als de INR-waarde bij metingen binnen de juiste marges ligt, hoeven de metingen maar eens in de twee weken plaats te vinden. Wanneer de INR-waarde schommelt, of wanneer een nieuw medicijn ingenomen wordt dat invloed heeft op de stollingsmedicijnen dan zal de arts de patiŽnt vragen vaker metingen te doen.

Het kan gebeuren dat er schommelingen in de INR-waarde zijn. Er zijn namelijk veel factoren die de INR-waarde beÔnvloeden.

Bron: dr. J.L.P. Brouwer, Cardioloog en Medisch Directeur De Nationale Trombose Dienst. -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Trombose Ľ Vaststelling trombose Ľ Wat is INR
(advertenties)
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Trombose.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties